överspänd-bäckenbotten

10 tips och råd för dig med överspänd bäckenbotten

I början när jag fick reda på att min bäckenbotten var överspänd var jag ganska förvirrad. Hur skulle jag kunna må bättre? Vården pratade ju mest om knip hela tiden. Jag började göra research och märkte ganska snart att USA hade kommit långt när det gällde rehabprogram för kvinnor med överspändhet i bäckenbotten, vilket är anledningen till att jag gått flera amerikanska utbildningar. Nedan följer mina bästa tips och råd (utan inbördes ordning) för att komma till bukt med överspändhet i bäckenbotten.

rehab-för-bäckenbotten

5 övningar för att hitta neutral position i bäckenet

Bäckenbotten får ett bättre anspänningsläge när bäckenet är i neutral position, vilket sker när bröstkorgen är rakt ovanför bäckenet. Bäckenbotten och vår andningsmuskel diafragman ska röra sig tillsammans när vi andas. När bröstkorgen är rakt ovanför bäckenbotten kan diafragman sänkas obehindrat, vilket är viktigt för att vi ska ha en så bra bäckenbottenfunktion som möjligt.

Bäckenbottenmusklerna sträcks ut när du svankar och tippar bäckenet framåt. I motsats dras bäckenbottenmusklerna ihop när du trycker svansen in mellan benen och därmed tippar bäckenet bakåt. I neutral position är bäckenbottenmusklerna varken utsträckta eller förkortade och det är där vi vill befinna oss. I vardagen ska bäckenet kunna pendla mellan att vara framåttippat, neutralt och bakåttippat, men vi ska gång på gång kunna återvända till ett neutralt bäcken och ha det som vårt utgångsläge.

helt-underliv

Yoga lindrar långvarig bäckensmärta

Författarna till ”Effects of Yoga on Quality of Life and Pain in Women with Chronic Pelvic Pain: Systematic Review and Meta-Analisys” har gjort den första systematiska översikten över yogans effekt vid långvarig bäckensmärta. De hittade tre studier som har undersökt hur yogabehandling påverkat kvinnor med långvarig bäckensmärta. I alla tre studier fick deltagarna gå på yogaklasser, ledda av en yogalärare, under 6-8 veckor. Alla studier visade på betydande förbättringar i smärta och livskvalité hos deltagarna som utövade yoga jämfört med kontrollgrupper som inte fick yoga som behandlingsmetod.