Att läka vestibulit - Lena berättar

 


Lena är idag 35 år gammal och har många år kämpat med underlivssmärta som började när hon var 23 år gammal. Smärtan uppkom i samband med ett förhållande som hon inte kände sig helt tillfreds med. Dessutom hade hon förlorat sin bror på ett dramatiskt sätt några år tidigare, vilket gjorde att hon bar på en stor sorg.


Trots många års sökande efter vård och olika mediciner som inte riktigt hittade roten av problemet fann Lena en lösning under våren 2024 när hon bestämde sig för att investera i mitt onlineprogram YAB (Yoga för avslappning i bäckenbotten). Det har nu gått några månader och hon upplever redan en betydande förbättring. Det känns mycket bättre både fysiskt och psykiskt. 

Det här är ett inspirerande blogginlägg som tydligt visar kopplingen mellan sinne och kropp, och vikten av att arbeta med ett helhetsperspektiv när man läker underlivssmärta. 

🎙️ Föredrar du ljudformat? Detta blogginlägg finns också att lyssna på som poddavsnitt! 
Lyssna här >>



Underlivssmärtan började när jag var 23 år. Den kom och gick men försvann inte helt. Det sved och skavde, kändes ytligt och sen mer längre in. Efter sex blev det ännu värre. Det var som en brinnande känsla. Jag gick till gynekologen och fick medicin mot svamp. Men det var mer som ett plåster på såret. 

Samtidigt bar jag på mycket sorg i min kropp. Jag var i ett dåligt förhållande vilket skapade mycket spänningar i kroppen. Min bror hade hastigt gått bort några år tidigare. Jag hade mycket obearbetade känslor, vilket gjorde att jag fick ont. Jag försökte leva mitt liv som vanligt men en mix av fysiska och psykiska orsaker fick tillslut bägaren att rinna över.

Mellan 23-30 år försökte jag själv nysta i problemet och träffade egentligen aldrig någon "expert" på underlivssmärta, utan mest vanliga gynekologer som inte hade förståelse för mina problem. Tillslut fick jag träffa en fysioterapeut och barnmorska som var mer insatta i mina problem. Vi pratade om mitt nervsystem och vad det är som händer. Men det räckte liksom inte. 

Samtidigt så gick jag fortfarande runt med en stor obearbetad sorg. Det var svårt att läka de fysiska problemen när jag tryckt undan det psykiska. Tillslut kände jag att "Nej, jag pallar inte med den här smärtan längre". I samband med det blev jag nyfiken på Frida som jag hade följt online ett tag.

Under julen släppte hon en julkalender med nya övningar varje dag som hjälpte mot min underlivssmärta. Och det var så jag fick upp ögonen för hennes program YAB (Yoga för avslappning i bäckenbotten).

Först kände jag "Har jag verkligen pengar till det här?". Det kostade ju ett par tusenlappar. Men jag bestämde mig för att "Jag gör det här!". Jag hade fått ett sånt förtroende för Frida och hennes arbete. Och nu har jag gått hela programmet! 🥳🥳

En insikt jag fick under programmet var att jag alltid varit dålig på att sätta gränser mot andra människor. Under sex men även i andra områden. Det är många känslor som kommit upp. Det var som en explosion av känslor. Både sorg och ilska. Det har varit väldigt skönt att få ut det. Det är först när man stannar upp och slappnar av som allt börjar bubbla upp till ytan.

Jag känner mig fortfarande spänd men det påverkar inte mig lika mycket i vardagen. Smärtan påverkade mig mycket mer socialt förr. Nu är jag mer lyhörd och närvarande till min kropp. Jag sportar och gör saker utan samma smärta.

Jag har lindrat min underlivssmärta men läkning innebär mycket mer som exempelvis hur man mår psykiskt och vilken sorg man har. Jag har fått fundera vad som är viktigt och vad som inte är viktigt för mig. Mitt fokus har inte varit att bli av med underlivssmärtan för att kunna ha penetrerande sex. I stället är det mer njutning i allmänt. Njuta i vardagen, öppna upp och inte vara så sluten.

 Jag har insett att själen och kroppen sitter ihop. Mår man dåligt i själen så sätter sig smärtan i kroppen. Det jobbiga med smärtan är att man tar ett steg bak i det sociala. Men med YAB så känns det som att jag tagit ett steg fram och blivit mer bekväm i små saker som t.ex. ha ögonkontakt och inte gömma mig bakom underlivssmärtan. Jag har bättre gränssättning och känner mig stabil att vet vem jag är och min identitet.

Nu efter att jag har gått klart programmet har jag gått vidare till Inre cirkeln som är en förlängning av YAB. Det har varit skönt att kunna sitta med känslorna som kommit upp. Att göra övningarna utan att ha ett prestationstänk. 

Om du har gått med problemen länge och det har tärt på dig så tycker jag att du ska testa programmet. Det är bekvämt för att du kan göra det online, hemifrån när du vill och kan. Det är skönt att vara en del av en grupp av kvinnor som är i samma situation. Det är fint att se varandras framsteg. Men mitt tips är att vara dedikerad och ge det tid. Du kommer behöva tid. Det är ingen quick-fix utan en process som är pågående.

Det jag gillar är att jag fick hjälp med alla aspekter, inte bara det fysiska som man får vanligtvis via vården. Jag gillade att det var tydligt biologiskt och problemen togs på allvar. 
Det var inte bara att sitta och göra några flummiga övningar, mantran eller säga att man älskar sin kropp. 

Gör som Lena och gå med i YAB och lindra din underlivssmärta. Anmälan till programmet är öppen och just nu får du 1000kr rabatt tom 29/9. Läs mer om YAB här >>



Kämpar du med smärta eller spänningar i underlivet, bäckenbotten, ljumskarna, ländryggen eller svanskotan? 
Haka på min gratis onlinekurs: Första hjälpen vid underlivssmärta. Under 5 dagar får du 5 kraftfulla övningar för att lindra din underlivssmärta och slappna av i bäckenbotten - utan knip eller dilatorer. 

Anmäl dig idag och minska spändhet och värk i din bäckenbotten nu! >>

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.