Min resa mot läkning från interstitiell cystit, urinträngningar och underlivssmärta

 


Malin Karlsson kämpade med underlivssmärta och kraftiga urinträngningar i 4 års tid, orsakat av upprepade urinvägsinfektioner. Efter år av lidande, veckor på soffan med en värmedyna mellan benen och flera sjukskrivningar, blev Malin diagnostiserad med interstitiell cystit, en sjukdom som enligt vården betraktas som kronisk och präglas av svåra smärtor när urinblåsan fylls.

I blogginlägget delar Malin med sig av sin inspirerande resa - en resa som tog henne från att tro att livet alltid skulle vara så här, till att hitta hopp och läkning från interstitiell cystit, urinträngningar och underlivssmärta. 
Det finns hjälp att få. Och det är möjligt att läka (även om det inte känns så). 

🎙️ Föredrar du ljudformat? Detta blogginlägg finns också att lyssna på som poddavsnitt! 
Lyssna här >>

När jag fyllde 50 år hade jag planerat en stor fest för att fira mitt liv och alla de saker som gick så bra för mig. Jag mådde bra fysiskt, tränade, hade en underbar familj (gift sedan 30 år tillbaka) och trivdes med mitt jobb. Livet kändes fantastiskt. Men allt förändrades det året när jag fick min första urinvägsinfektion.

Inledningsvis tänkte jag inte mycket på det. Jag var i klimakteriet och visste att urinvägsinfektioner var vanliga. Men trots att jag genomgick flera antibiotikakurer försvann inte symptomen. Istället förvärrades de, och jag började uppleva ständiga trängningar, sveda och kramper i urinblåsan, samt smärta i bäckenet och ryggen. Detta höll på i flera månader, och mitt liv vändes upp och ner.

Tillslut fick jag komma på en cystoskopi, som det heter när man tittar in i blåsan. Enligt läkaren såg allting bra ut. Men det kändes absolut inte bra. Så som utbildad sjuksköterska bestämde jag mig för att ta saken i egna händer och läsa på. Ju mer information jag hittade (det var inte mycket) desto mer började jag förstå att jag kan ha drabbats av något som heter interstitiell cystit.

Tillslut fick jag diagnosen bekräftad, efter flera undersökningar. Jag fick veta att det fanns två varianter av sjukdomen, och lyckligtvis hade jag den som inte ledde till att urinblåsan krympte, men smärtan och obehaget var konstanta. Jag insåg också att kunskapen inom området är väldigt låg.

Min vardag blev en kamp. Jag tvingades sjukskriva mig i flera perioder. Jag sökte tjänstledigt några dagar, och tog semester andra för att orka med jobbet. Till slut var jag tvungen att gå ner till 50%. Resten av dagarna spenderade jag mestadels på soffan med en värmedyna, som blev min ständiga följeslagare. Smärtan påverkade hela mitt liv, inklusive mitt äktenskap och min förmåga att vara intim och aktiv. Många gånger grät jag mig igenom dagarna.

Efter att ha uttömt vårdens alla alternativ, inklusive ätit starka värkmediciner som gav mig magkatarr och en misslyckad nervstimulering, var jag nära att ge upp hoppet. Men en dag, på företagshälsovården, fick jag ett tips om Frida och hennes program för att lindra underlivssmärta. Det kändes som ett sista halmstrå.

Gör som Malin och gå med i YAB och lindra din underlivssmärta. Anmälan till programmet är öppen och just nu får du 1000kr rabatt tom 29/9. Läs mer om YAB här >>

Jag började läsa på Fridas sida och insåg att det fanns hopp. Genom hennes program upplevde jag en märkbar minskning av smärtan och behovet att ständigt springa på toaletten redan efter några veckor. Tolv veckor senare mådde jag mycket bättre och hade återfått glädjen i livet. Jag orkade motionera igen. Jag orkade träffa människor, vågade drömma och planera saker i livet. Resor och sånt. Det var som att få livet tillbaka.

Tack vare Frida och hennes program känner jag mig som mig själv igen och är inte längre en slav under smärtan. För det var så jag kände mig. Det är ändå den största vinsten.

Kämpar du också med smärta i underlivet, urinträngningar eller spändhet i bäckenbotten? Haka på min gratis onlinekurs: Första hjälpen vid underlivssmärta. Under 5 dagar får 5 effektiva övningar för att lindra din underlivssmärta och slappna av i bäckenbotten - utan knip eller dilatorer. 

Anmäl dig idag och minska spändhet och värk i underlivet nu! >>

 
 
 
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.