Så blev Lizzy fri från vulvodyni (vestibulit)

 


Under många år kämpade Lizzy med vulvodyni. Detta smärtsamma tillstånd orsakade inte bara smärta i vulvaområdet utan också intensiva urinträngningar, svårigheter med att sitta och en så djup ångest att hon faktiskt övervägde att avsluta sitt liv.

Hennes tidigare behandlingsförsök i vården med enbart knipövningar och medicinering gav inte den hjälp hon behövde, vilket ledde till en känsla av hopplöshet och en förlorad känsla av kontroll över sin egen kropp.

Idag är hon fri från smärta, har återfått sin livsglädje och kan njuta av livet igen! Nu vill Lizzy dela med sig av sin resa till dig för att erbjuda hopp till andra kvinnor som lider av vulvodyni (vestibulit).

Det går att må bra igen!

🎙️ Föredrar du ljudformat? Detta blogginlägg finns också att lyssna på som poddavsnitt! Lyssna här >>


Den mörka tiden

När jag kom i kontakt med Frida så var det som att mitt liv hängde i en tunn tråd. Jag hade tappat allt hopp. Det är nästan svårt att ens sätta sig in i hur pass långt gången jag var i mina tankar om att jag inte ville leva längre. Jag var verkligen desperat och situationen var väldigt akut.

Jag hade varit i kontakt med vården väldigt länge, i alla fall under ett halvårs tid. Där och då kändes det som en evighet på grund av att jag hade så mycket smärta. Jag träffade otaliga gynekologer, urologer och gjorde massor av undersökningar - gick in med kamera och kollade urinvägarna, blev behandlad mot svamp, fick antibiotika mot urinvägsinfektion - men ingenting hjälpte.

Successivt fick smärtan fäste i urinvägarna och i området runt om. Alltså den smärtan! Det var som att gå runt med en kniv eller en nål i urinröret. Jag kände mig konstant kissnödig men hade svårt att tömma blåsan. Jag hade jättesvårt att sitta ner och gå på toa. Det var så smärtsamt att jag till och med hade svårt att ha kläder på mig. Och svett luktade jag också.

Smärtan kom molande och som en infektion. Eller ja, om jag ska se till hela min historik så började det nog 2016/2017 - då jag blev utmattad. Det första som pajade var magen. I efterhand har jag förstått att det här med magkatarr är ett väldigt vanligt symtom. Jag var sjuk väldigt ofta och fick äta mycket antibiotika, vilket gjorde att jag kom jag in i en tuff period av jättemycket svamp i underlivet.

Alla svampkurer skapade på något vis ett trauma i mitt bäckenbotten. 
Hela området blev ett stort trauma för mig. Och jag tror det var där alla spänningar egentligen började. Vilket blev en ond spiral. Nu i efterhand har jag förstått att alla dessa upprepade infektioner var ett tecken på att mitt nervsystem hade börjat skydda mitt underliv. Brandlarmet gick fast att elden var släckt. Och stressen och ångesten triggade smärtan.

Räddningen

Jag kom till en punkt där jag kände att jag måste göra något åt det här. Jag orkade inte med ett enda vårdbesök till. Jag orkade inte dra hela min historia igen för att få höra att allt ser fint ut eller för att gå hem med ett häfte med knipövningar eller få fler tabletter utskrivna. 

Ja, jag var SÅ färdig med det. 

Då kom jag över Fridas yogaprogram YAB (Yoga för avslappning i bäckenbotten) som jag hoppade på. Jag såg det som min väg ut ur smärtan! 

Det är så sjukt hur snabbt man vänjer sig vid att gå med kronisk smärta. Redan efter tre veckor in i kursen upplevde jag något som jag inte visste fanns. En känsla av att känna sig smärtfri. Det kändes så befriande. Men var också läskigt. Hjälp, vad är det här? Vad händer nu? Jag var rädd att känslan skulle försvinna. Men ju mer jag lärde mig om bäckenbotten och underlivet, desto mer minskade smärtan. 

Ett AHA-ögonblick var när jag insåg (och fick bekräftat) att min smärta var starkt kopplad till stress och ångest. Att allting hänger ihop, vi är ett vi. Jag förstod hur mycket oro och rädsla som satt i bäckenbotten. Det gjorde att jag kunde bryta den negativa spiralen av ångest och smärta - och spänningarna började släppa.

Så i stället för att jobba med knipövningar och fortsätta knipa musklerna som redan är spända så lärde Frida mig att jobba med nervsystemet. Det var sista pusselbiten. Att bli av med smärtan var avgörande. För när smärtan är så påfrestande orkar man inte göra något annat än att fokusera på att bli av med den. Och smärtan blir liksom hela ens identitet.

Vägen tillbaka till livet

Tillfrisknandet från vulvodyni gick i vågor. Under processens gång fick jag en förståelse för att jag inte hade tagit hand om mig själv under väldigt många år. Så pass att det hade satt sig fysiskt i kroppen. Jag har alltid satt mig själv åt sidan, prioriterat andra, haft svårt att sätta gränser för mig själv. Både i kommunikation men också kroppsligt. Jag levde för alla andra och visste inte riktigt vem jag var eller vilka behov jag hadeBlev väldigt medberoende i alla mina relationer som jag haft.

Smärtan gjorde också
 att jag inte ville ha någon fysisk beröring till slut. Kunde inte heller ta på mig själv. Vilket resulterade i att jag tappade kontakten med min kropp ännu mer. Intimitet och närheten är ju en viktig del i att få nervsystemet att slappna av. Så när jag inte ens ville ha det, när det blev förknippat med smärta blev det lite av ett moment 22. Jag behöver egentligen det här, men vill inte ha det. 

Att jag fick rätt verktyg, guidning och bekräftelse i att jag kan läka mig själv - blev startskottet för vägen tillbaka till livet och glädjen igen. Det gjorde att jag fick energi och livsgnistan tillbaka. Vilket resulterade i att jag började plugga till behandlingspedagog och i den utbildningen så fick jag också lära mig otroligt mycket om mig själv. 
Innan YAB vaknade jag upp till ett nej varje morgon. Ett nej till livet. Jag vill inte vara med. Så att idag få vakna upp till ett ja, att vilja leva, det är en obeskrivlig känsla.

Gör som Lizzy och gå med i YAB och lindra din underlivssmärta. Anmälan till programmet är öppen och just nu får du 1000kr rabatt tom 29/9Läs mer om YAB här >>



Kämpar du med smärta eller stelhet i underliv, bäckenbotten, ljumskar, ländrygg eller svanskota? Haka på min gratis onlinekurs: Första hjälpen vid underlivssmärta - där du under 5 dagar får 5 kraftfulla övningar för att lindra din underlivssmärta och slappna av i bäckenbotten - utan knip eller dilatorer. 

Anmäl dig idag och minska spändhet och värk i din bäckenbotten nu! >>

 
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.